Festivitat de Sant Joan

La figura de Sant Joan està intrínsecament unida a la historia de Beneixama. Possiblement des del mateix moment de la conquesta cristiana del segle XIII es va establir Sant Joan com a patró de la localitat, la qual cosa té molt de significat, ja que es va promoure el culte a Sant Joan, una de les advocacions més venerades per Jaume I, en una de les poblacions frontereres del regne de València. De fet, es tenen notícies, encara que poc clares, que cap al segle XIV es va construir una primera ermita a Beneixama dedicada a Sant Joan Baptista. Pot ser va ser en aquest primerenc moment, o pot ser fos després, però el ben cert es que els beneixamins i beneixamines van elevar un temple dedicat al seu patró que durant molt de temps fou ermita i, des del 1777 es va convertir en l'església parroquial de Beneixama.

Amb el creixement demogràfic experimentat per Beneixama al llarg del segle XVIII, el primitiu temple es va quedar xicotet, per això es va decidir construir una nova església parroquial dedicada de nou a Sant Joan Baptista. Aquesta va començar les seues obres en la dècada de 1820 amb l'esforç de tot el veïnat, però serà Miguel Payá i Rico, rector natural de Beneixama que amb el pas del temps va esdevenir cardenal primat d'Espanya, qui impulse definitivament la construcció del nou temple, el qual es va consagrar l'any 1841, fent coincidir possiblement les primeres Festes de Moros i Cristians dedicades a la Divina Aurora. Per la seua banda, el vell temple, poc de temps després, va ser reconvertit de nou a ermita, però en aquest cas dedicada a la nova patrona del poble, la Divina Aurora. 

Cada any, la nit del 23 al 24 de juny, els beneixamins i beneixamines omplen les cantonades del poble de fogueres en les quals es torra carn i embotit típic de la localitat, i les famílies, les colles d'amics o els veïns i veïnes d'un mateix carrer paren taula i sopen a la intempèrie per celebrar la Festa de Sant Joan. Després, i des de fa més de 150 anys, es recorren els carrers de Beneixama, des de l'ermita de la Divina Aurora a l'Església de Sant Joan Baptista, cantant el tradicional càntic de l'Aurora, amb música de Miguel Parra i lletra dels poetes Joan Baptista Pastor i Aicart i José María Milán. Finalment, el 24 de juny, a meitat matí se celebra una Missa Major en honor a Sant Joan Baptista, i a continuació, es dispara una mascletà. Ja per concloure, a les 20:00h, es realitza una solemne processó de la Imatge de Sant Joan Baptista i, des de 2023, de la seua reliquia. 

A més, des de la dècada de 1970, la Comissió de Festes ha incorporat també actes importants que complementen la tradicional Festa de Sant Joan Baptista. Així, el dissabte anterior al 23 de juny, les filades i comparses sopen als seus respectius masets i, a continuació realitzen una entradeta pels carrers de costum. Així mateix, la nit del 23 de juny, a les 00:30 hores, es du a terme l'acte de Nomenament de Capitans i Capitanes per a les Festes de Moros i Cristians, i just en acabar, comença el càntic de l'Aurora amb la presència dels càrrecs acabats de nomenar, els quals, a l'endemà, acompanyen també a la figura i la reliquia de Sant Joan en la solemne processó. 

Crea tu propia página web con Webador