La història de la Comissió de Festes

Darrere de cada esdeveniment sempre hi ha un grup de persones que s’encarrega de vetlar perquè tot isca correctament, assumint la feina de preparar, organitzar i executar cada un dels detalls que s’han programat. I, quan més complexitat té aquest esdeveniment, major exigència hi ha al darrere i més gent i normes hi ha d’haver.

Les Festes de Moros i Cristians de Beneixama, a grans trets, es van acabar de configurar tal i com les coneixem avui a principis del segle XX,  guanyant en complexitat i en participació, per això és en aquest moment quan les autoritats civils del poble van decidir entregar part de la seua potestat a un grup de gent integrat per representants de les entitats que hi formaven part de la celebració. Així, la primera referència documental de la Comissió de Festes es remunta al Programa de Festes de 1944 quan s’anuncia al lector que «la Comisión de Festejos en representación del Ilmo. Ayuntamiento, Mayordomía de la Virgen y Comparsas, al objeto de que las Fiestas Civico-Religiosas que se celebran en esta Villa los días 6, 7, 8, 9, 10 y 11 de Septiembre en honor de su Excelsa Patrona Ntra. Sra. La Divina Aurora resulten este año con la mayor solemnidad, lucimiento y esplendor, ha acordado se realicen con sujeción al siguiente programa».

Membres de la Comissió de Festes en la processó de Sant Joan de 1977

Aquesta primitiva Comissió de Festes va funcionar d’una manera més o menys rudimentària fins que el 8 de juny de 1977, en vespres de la festivitat de Sant Joan, el ple del M. I. Ajuntament de Beneixama va acordar transferir les seues competències sobre les Festes de Moros i Cristians. La Comissió de Festes, per primera vegada, havia aprovat uns Estatuts per a poder funcionar correctament, establint, entre altres coses, que aquesta entitat estaria conformada per dos representants de cada una de les filades i comparses, dos representants del M. I. Ajuntament de Beneixama, i la representació eclesiàstica oportuna. Amb aquest acord la Comissió de Festes quedava encarregada d’organitzar i regir les Festes de l’Aurora, així com editar el Programa de Festes, mentre que el M. I. Ajuntament només quedava encarregat de contractar els focs d’artifici i de fer una aportació econòmica anual que oscil·lava entre les 100.000 i les 150.000 pessetes.

Aquesta nova Comissió de Festes, més reglamentada i institucionalitzada, es va consolidar en el temps, tot i els daltabaixos que va sofrir. Però l’any 2004 es va haver de dissoldre perquè calia adaptar-la a la nova legislació estatal. Alguns obstacles van sorgir en el camí de la renovació, enfrontant-se les postures de les entitats implicades, la qual cosa va provocar que es dilatés en el temps la constitució del nou ens. Finalment, els obstacles es van superar després de moltes negociacions l’any 2015, i el 2016 es constituïa la nova Comissió de Festes de Moros i Cristians N. S. de la Divina Aurora. La seua funció continua essent essencialment la mateixa, regir, ordenar i disciplinar les Festes Patronals i la resta d’actes que organitza, així com també ho és la seua composició. Des del seu naixement, la nova Comissió de Festes s’ha centrat en racionalitzar els actes i els horaris de les nostres festes, captar nous recursos d’entitats superiors, com la Diputació d’Alacant o la Generalitat Valenciana, organitzar nous actes i posar en valor les nostres Festes amb publicacions, exposicions o gravacions musicals, entre altres.

Crea tu propia página web con Webador